Föreningens logotyp

Karl XI:s stenar

En historisk plats i en spännande bygd!

Aktuellt

Skattjakt för barn och Guidning återkommer våren 2021
För mer information se Besök oss.
Vi erbjuder nu även specialanpassad guidning till skolklasser i Hörby kommun, läs mer här.

Käpphästaktiviteter för barn

Sallerup gav namn åt en av Skånes skvadroner med sina dragoner. Nu vill vi låta barnen prova ett annat sätt att vara ryttare.

22 augusti 13 - 16. Hinderbana med starttider och stilpoäng i parken med egen eller lånad häst. Kostnad 20 kronor per deltagare swisch eller kontant. Anmälan senast dagen innan.

Nyinvigning av utställnignen

15 september kl. 18:00 Invigning av den nytillverkade modellen i vårt utställningsrum. Den omfattar förutom parken även hela byn som den antas ha sett ut omkring 1680. Invigningen förrättas av landshövding Anneli Hulthén och dessutom blir det musikunderhållning av Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark. Föreningen bjuder på alkoholfri bubbel och snittar.
Eftersom rummet är litet kommer vi att ha tält framför ingången och så får man besöka utställningen i mindre grupper. Klädsel efter väder!

Detalj av utställningsmodellen.
Bli en av Jöns Henrikssons guider!

Föreningen kommer att hålla en kurs för att utbilda nya guider under 2021. Det blir genomgång och träning för dig som vill visa och berätta om den intressanta parken från 1600-talet.
Anmälan till cirkelledare Eva Grip, eva.grip@evagrip.se eller 0733-86 19 66.

Restaurering av Parken

Efter att Parken under århundraden fått växa igen gjordes den första restaureringen av bokstaven C 1926. Därefter har insatser gjorts i omgångar med en intensiv period på 1990-talet. De senaste åren har restaureringen tagit fart igen med hjälp av Kulturmiljövårdsbidrag från Länsstyrelsen. Under 2019 har det byggas en bro ut till ön och dit kan man komma via en lång spång. Mer om historiken finns under Parken.

Restaurering av gravtumbaresterna

Hörby församling har 2019 tack vara bidrag låtit restaurera de rester av Jöns Henrikssons gravtumba som finns fastsatta på kyrkans norrsida. Läs mer om gravtumban under Prästen.

Besök även vår Facebook-sida med kommentarer från Jöns.... Kom även ihåg att gilla den.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet vilket bl.a. ger oss ekonomiska fördelar.

Föreningen är numera medlem i Skånes Hembygdsförbund. Detta ger oss både möjlighet till kontakter och att vi tar del av deras försäkring.

Sidor som vi gillar:

Kulturhuset i Östra Sallerup har café, hantverk och loppis.

Hörby Radioförening har också en utställning i Kulturhuset.

Frosta Härads Hembygdsförening anser att parken och dess historia är av stort intresse och stödjer därför verksamheten.

Hotspot Kölleröd var ett projekt som drevs av Eva Grip. Vi var en del i detta för att sprida kunskapen vidare om den fina parken och allt runt omkring. Hemsidan finns kvar och visar på aktörer i bygden.

Vi deltar i Visit MITTSKÅNE.

För fler sevärdheter i centrala Skåne se Företagarföreningen Mitt Skåne.

Ulf Mjörnmark skriver om sitt besök i parken.

Regionmuseet Kristianstad värnar bland annat om den skånska kulturmiljön, och de skapade 2009 två rapporter som finns publicerade under Vidare läsning - Parkens utveckling.

Gamla bilder från trakten finns fotografier främst ifrån Hörby kommun.

I nättidningen Svensk Historia finns vi med under Lokalhistoria.