Föreningens logotyp

Karl XI:s stenar

En historisk plats i en spännande bygd!

Besök oss

Prästgårdsparken i Östra Sallerup är ett barnvänligt besöksmål i hjärtat av Skåne knappt en mil sydost om Hörby.

Det är alltid möjligt att göra egna strövtåg där. Tänk dock på att det växer gräs även på gångarna och att det bitvis är blött så ta något lämpligt på fötterna. Om du vill bli guidad så är det bara att komma till en lördags eller söndagsguidning eller boka tid för en egen grupp.

Hundar är inte tillåtna i Parken under de tider som fåren betar där. Skyltar med hundförbud finns då uppsatta på de båda grindarna. Kopplad ledsagarhund får alltid medfölja på hundägarens ansvar.

Skolguidning erbjuder vi nu till skolklasser i Hörby kommun i specialanpassad form, läs mer här.

Guidning - fasta tider

Under 2019 blir det guidning varje söndag kl. 14.00 från april till och med oktober.
Dessutom alla lördagar i juli kl. 14.00.
Guidningen varar drygt 1 timme och ingen föranmälan behövs.
Pris: Vuxna 50 kr Gratis för barn och föreningens medlemmar. Vuxen innebär från och med 18 år.
Biljetter köpes direkt av guiden vid Östra Sallerups Kulturhus, där guidningen startar. Vi tar emot betalningen kontant eller med swish.

Guidning - grupper

Guidning av grupper kan bokas efter önskemål. För paketerbjudande kontakta Eva Grip på 0733-861 966 eller eva.grip@evagrip.se.

Egna strövtåg - med eller utan barn

Maja i bokstaven M Här syns Maja i bokstaven M

Oavsett årstid går det utmärkt att själv besöka Parken, upptäcka bokstäverna, balansera på dem och stava sig fram genom raderna. Man kan ta med fika och inta det sittande på en bokstav eller vid något av rastborden. Missa inte heller kvarteret med de 25 stensättningarna eller dammen med den fyrkantiga ön som man kan se från den långa spången.

Skattjakt utför man på egen hand genom att, med hjälp av en karta, leta bokstäver vilka skall bilda ett ord. Aktiviteten riktar sig till barn, som vid rätt svar får välja en sak ur skattkistan. Ladda ner karta och information här.
Trädklättring med guidning

Bild med människor som klättar i trädet

För att se den monumentala kungahyllningen från ovan, erbjuder vi även ett paket med trädklättring under ledning av van arborist från Embla Träd.
För tider, se programmet under Aktuellt.
För grupper går det även bra att boka trädklättring vid andra tider.
Kontakta info@emblatrad.se för information och bokningar, både schemalagda och gruppbokning.
I priset, 460 kronor per person, ingår guidad parktur, klättringsupplevelse samt god fika.

Hitta hit

Bild med vägvisare och väg ner till parken

Om ni kommer på riksväg 13, så ska ni svänga av vid Korsholm, 9 km söder om Hörby. Avfarten är skyltad mot Kivik och Önneköp. Efter ca 3-4 km ligger Östra Sallerups kyrka på vänster sida. Granne med kyrkan ligger en röd tegelbyggnad, vilket är en före detta skola med parkering framför. Detta är Kulturhuset, där utställningen finns.

Det går även att ta sig till Östra Sallerup med buss 471, som går mellan Hörby och Önneköp. För att leta upp aktuella tider sök i Skånetrafikens Reseplanerare och välj att åka till "Ö Sallerup kyrka".

Lite hjälpmedel för att hitta hit:
Karta (via hitta.se)
GPS-koordinater för Kulturhuset: 55°48′1.34″N, 13°41′12.70″E

Parken ligger ca 300 m söder om Kulturhuset längs en mindre väg som går genom en gård. Vid ingången till parken finns en mindre parkering, främst avsedd för rörelsehindrade. Vi uppskattar om övriga besökare parkerar vid Kulturhuset. Parken är alltid öppen för besökare.

Klacks backe ligger på en höjd åt nordost, men dit finns ingen väg.

Ryttmästarbostället, där skvadronen höll till, ligger norr om kyrkan och är idag privat.